【463呎水上單位 3D打印只需48小時!】


房屋問題係香港人最關心嘅民生議題,點樣釋放土地,縮減建屋時間係當中嘅關鍵。捷克有設計師就用3D打印機器人 (Scoolpt),喺48小時內打印咗一間屋嘅主要結構。呢間屋面積463呎,一房、一廳、有浴室,可以喺水面漂浮,又可以坐落喺陸地嘅房屋。

團隊表示,用呢個方法比傳統建築法快7倍,節省了50%建築成本,亦減少咗20%嘅碳排放量,最誇張嘅係房屋使用壽命長達100年,過期後更可以把材料壓碎再重新打印,符合可持續發展理念。3D屋仲喺試驗階段,如果有朝一日可以應用喺香港,一定有市有價!

了解更多: https://www.businessinsider.com/floating-tiny-home-is-3d-pr…

#可持續發展 #綠色建築 #3D打印 #水上屋 #捷克 #Scoolpt #建造業議會

*資料由建造業議會提供

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *

×

你好啊!歡迎嚟到我哋「獵人項目管理教室」,你可以點擊下面logo同我傾計,又或者電郵給我。admin@hunterteach.com

× 我想即時問問題!